algemene beschrijving
de technische kant
het verhaal tot nu toe
De Pacco-test is een slim toestel met vijf sondes gelinkt aan een micro-computer. Het meet en bewaart om de twee uur vijf fysico-chemische waterparameters. Hij stuurt twee keer per dag de metingen door via een draadloos communicatieprotocol naar een online database die voor iedereen toegankelijk is.
De Pacco-test kan op termijn geprogrammeerd worden om bij een ecologische crisis alarm te slaan en indien nodig aan te zetten tot actie.
Het huidige prototype van de Pacco-test bestaat uit zo goedkoop mogelijke onderdelen en is ontwikkeld in open source, zodat de Pacco-test makkelijk na te bouwen is.
onderdelen
-
een drijvende microcomputer die energiezelfstandig is
-
vijf sensoren, verbonden met de microcomputer, die de temperatuur (°C), de zuurtegraad (PH), de opgeloste zuurstof (OZ), het oxidatie-reductie potentiaal (ORP) en de geleidbaarheid temperatuur (°C), zuurtegraad (pH), opgeloste zuurstof (DO), zuurstof-redox potentieel (ORP), en de conductiviteit
-
een communicatie- en alarmsysteem dat het mogelijk maakt tussen te komen bij (verontrustende) veranderingen in het water
-
een online platform met databank, voor iedereen toegankelijk, om de metingen te raadplegen
-
een opensource bouwplan
-
op termijn: gecontextualiseerde meetgegevens (t.o.v. de normen en/of de milieudoelstellingen)
Microcomputer
De microcomputer van de Pacco-test heet Waspmote. Het betreft een micro-controller die eenvoudig te personaliseren is. Hij werd speciaal ontworpen om met receptoren te werken en om gegevens door te sturen via verschillende wireless communicatieprotocollen. Zijn geheugen (werk- en opslaggeheugen) is groter dan een Arduino en verbuikt weinig energie.
Batterij
De batterij van de Pacco-test heeft een autonomie van anderhalf jaar en is herlaadbaar.
Beeld
Sensoren
Voor het Pacco-test project gebruiken we Atlas Scientific receptoren, die door microcomputers geprogrammeerd kunnen worden en strikt wetenschappelijke metingen bieden.
Meer weten
Communicatie- en alarmsysteem
Aanvankelijk kozen we voor het LoRa-netwerk. Door het gebrekkige bereik op de plaats waar de Pacco-test gevestigd was, hebben we het moeten veranderen. Momenteel gebruiken we Sigfox, dat minder gegevens in één keer kan doorsturen, maar energie-efficiënter is. Dit systeem laat toe om meetgegevens op te sturen naar een databank. Op termijn zal het ons ook in staat stellen om een early warning systeem op poten te zetten. Zo zullen kritieke situaties (bv. bloei van blauwalgen) via sms of email gemeld kunnen worden.
Databank
De databank van de Pacco-test slaat, in de vorm van een lijn in een grote tabel, elke meting op – uur, plaats en opgehaalde waarde voor elk van de receptoren van de Pacco-test.
De gegevens zijn voor iedereen toegankelijk op de site http://data.paccotest.org/
Bouwplan
De handleiding voor de bouw van het 3.0 prototype kan vrijelijk gereproduceerd en aangepast worden.
Binnenkort hier te raadplegen
Meer weten over de bestanddelen?
Raadpleeg het Pacco-lexicon in de publicatie “PACCO-TEST: The building of new technologies”